Behöver du städhjälp eller kan du göra det själv?

Ja om du egentligen bara har latat dig och faktiskt haft tid att städa så kan du lika gärna göra det själv. Städhjälp är bättre om du inte har tid – säg om du har heltidsjobb och barn, då kanske du skulle vilja spendera din lediga tid på något annat än att städa i hemmet. Då är det verkligen skönt att unna sig städhjälp för få den där avslappningen samtidigt som hemmet är städat och fräscht vilket man får energi av.

Något som städhjälp inte hjälper till med

Är att sortera och hålla ordning i skåp och garderober – det är bra om man sköter det själv eftersom det kan vara svårt för en utomstående att veta hur du vill ha dina saker sorterade. Man kan säkert göra en uppgörelse med sin städhjälp och få garderoberna sorterade – men hur skall din städhjälp veta vad du vill slänga och vad du vill spara? Det är nog bäst att du själv sorterar dina saker i garderoben.

Positiva effekter av att ha ett rent hem

Det finns många positiva effekter av att ha ett rent hem – många är psykologiska, man känner sig mer organiserad och fräsch i huvudet. Andra är rent av fysiska hälsofördelar – det är faktiskt inte bra för hälsan att leva i smuts och stök. Det påverkar oss i det långa loppet och kanske kan man undvika vissa sjukdomar genom att hålla det rent och fräscht och städat hemma. Så överväg om du behöver städhjälp eller om du klarar av att städa själv – en sak är dock säker och det är att du kommer dra nytta av att ha ett rent hem.

Testa på minimalism och rensa ut allt du inte behöver

Något som har blivit populärt på senare tid är minimalism – en sorts inredningsfilosofi som går ut på att man gör sig av med saker man inte behöver eller älskar. Ofta har vi massor av dekorationer och andra saker som vi faktiskt inte tycker så mycket om egentligen, de bara sitter kvar där för att man inte plockat bort dem. Det händer dock något spännande när man rensar bort sådana saker – det är att sakerna man faktiskt älskar träder fram mer och man börjar njuta mer av dem. Detta var verkligen en stark effekt som jag märkte direkt efter att jag gått igenom mitt hem och adopterat den minimalistiska filosofin. Jag höll i varje objekt på fönsterbrädan, byrån, bordet osv. och tänkte ”älskar jag den här” om jag inte älskade den så la jag undan den eller slängde. Det gjorde snabbt att hemmet kändes rent, fräscht och mer rymligt. Mindre plottriga saker som stökar ner och gör att rummet känns igengrott.

Minimalismen kan spridas till andra delar av livet

När man märker hur bra minimalismen fungerar som inredningsfilosofi kan man bli sugen på att adoptera och använda i andra livsområden också. Exempelvis kan man se över vilka människor man spenderar tid med och kanske välja bort några som man inte mår bra av att vara med.