Jobba som städare – Så är det

Städare, eller lokalvårdare som det ofta kallas numera, är ett serviceyrke som bjuder på stor variation. Man kan jobba som anställd på någon form av städfirma eller driva sin egen, beroende på vad man föredrar. Man kommer i kontakt med många människor dagligen och det är alltså både socialt och på flera sätt kreativt. Även arbetsuppgifterna kan skilja sig mycket från dag till dag, och yrket passar för den som är flexibel och gillar variationen.

Olika typer av städningar

En städfirma erbjuder oftast en mängd olika tjänster och det handlar om både stora om små jobb. Till dom större hör till exempel ordentliga storstädningar hemma hos privatpersoner. Även en flyttstädning är ett av dom större jobben en flyttfirma utför med en bra städfirma malmö. Till mindre jobb hör fönsterputsning, städning av trappuppgångar och andra specifika uppgifter – sådant som inte tar så lång tid helt enkelt.

En annan vanlig form av städning är kontorsstädning. Dom flesta företag som sitter på ett kontor köper städtjänster för att slippa göra jobbet själv. Med tanke på hur många kontor det finns runt om i landet är det enkelt att räkna ut att många städfirmor anlitas för just detta.

Socialt yrke

Att arbeta som städare är ett ganska socialt yrke även om man vissa gånger arbetar helt själv. Man har trots det dagligt kontakt, ofta med flera olika kunder och man kan dessutom samarbeta med andra yrkesutövare ibland. Det finns även många städare som jobbar i team – främst när jobben är stora och tidskrävande. För en flyttstädning kan det till exempel vara bra att vara två för att det ska flyta på i lagom takt.

Anställd eller egen

I den här branschen dyker städfirma efter städfirma upp och det är minst sagt populärt att driva eget. Fördelen med det är att man själv kan välja vilja jobb man vill utföra – kanske utifrån vad man är allra bäst på och vad man tycker är roligast. Konkurrensen är dock väldigt hård och det krävs mycket arbete för att överleva. Dessutom är det ett jobb i sig att bara driva eget, vilket definitivt inte passar för alla.

Det finns också goda möjligheter att skaffa jobb som anställd hos en städfirma. Både stora och små aktörer har ofta behov av extrapersonal och genom det kan man ofta få en fast anställning på sikt. Det är även ganska ofta man kan se att städföretag annonserar efter hela tjänster, så den som lockas av branschen brukar inte ha svårt att hitta något som passar.